Yrityksen ostaminen

Yrityksen ostamisessa on useita vaiheita, ja ne kaikki on harkittava huolellisesti. Siksi on tärkeää, että olet tietoinen yleisestä prosessista, jotta voit varmistaa, että olet tietoinen matkan varrella olevista vaiheista.

Tämä artikkeli antaa sinulle kattavan käsityksen M&A-yrityshankintaprosessin tärkeimmistä vaiheista sekä neuvoja ihanteellisen yrityksesi löytämiseen.

Yrityksen ostaminen alkaa valmistautumisesta. Sinun on tehtävä useita asioita määrittääksesi, pystytkö johtamaan omaa yritystäsi, onko yrityksellesi markkinoita ja onko oikea yritys ostettavissa.

Yrityksen ostamiseen valmistautuminen sisältää seuraavat kuusi vaihetta:

Analysoi omaa asemaasi
Yksityiskohtainen markkinatutkimus ja -analyysi
Syvällinen ymmärrys rahoituksesta
Kuinka valita sopiva paikka
Oikeiden liiketilojen valinta
Vierailut ja tapaamiset yrityksen omistajan kanssa

Suoritushistoria ja nykyinen suorituskyky – voittoa, myyntiä ja liikevaihtoa tulisi tarkastella ja arvioida.

Tulevaisuuden ennusteet – ennuste liiketoiminnan suorituskykyä. Saatat joutua keskustelemaan kirjanpitäjän kanssa saadaksesi tarkimman arvion tulevasta liiketoiminnasta.

Taloudellinen tilanne – tämä edustaa yrityksen varoja, kassavirtaa, menoja ja velkaa.

Lakiasiat – kaikki oikeudenkäynnit, joihin yritys voi olla osallisena.

Myynnin syyt – miksi yrityksen omistaja myy?
Varmista, että saat selkeän käsityksen heidän vastauksestaan, kun lähestyt heitä suoraan.

Tulevat sääntelymuutokset: yrityksen on tiedettävä, muuttaako hallitus toimialaa, jolla se toimii.

Immateriaalioikeudet: kaikki yrityksen omistamat immateriaalioikeudet kuuluvat tähän. Tämä on jotain, jonka voit selvittää puhumalla olemassa olevien omistajien kanssa ja etsimällä tavaramerkki- ja patenttitietokannoista.

Voit saada paljon tietoa yrityksestäsi, jonka haluat hankkia omasta tutkimuksestasi.
Tietyissä yksityiskohdissa tarvitaan kuitenkin ammattiapua.

Kaikkiin yrityksiin ei välttämättä kuulu olemassa olevia työntekijöitä.

Jos yrityksesi tekee niin, sinun tulee kestää jonkin aikaa tutustuaksesi työntekijöihisi – koska menestys riippuu heistä.

Maksimoi uudet omaisuutesi.
Kun hankit yrityksen, omistat omaisuuden.
Tämä voidaan käyttää hyödyksi etukäteen. Saatat pystyä hankkimaan rahoitusta omaisuuserillesi, joita haluat ostaa pankeilta tai muilta lainanantajilta, vaikka sinun on oltava selvillä vastuista.

Harkitse franchising-oikeutta – voit ostaa franchising-sopimuksen rajallisilla varoilla ja hankkia olemassa olevan yritysinfrastruktuurin.

Monet franchising-antajat tarjoavat yrityksille mahdollisuuksia liittyä jo menestyneeseen brändiin.

Oman yrityksen perustaminen ei ole niin glamouria kuin miltä se saattaa näyttää. Voi olla vaikeaa päästä liikkeelle ja päästä läpi kehitysvaiheesta pisteeseen, jossa voit alkaa ansaita rahaa, kuten jokainen, joka on tehnyt sen, kertoo sinulle.

Onko se todella tarpeen tehdä? Onko todella tarpeen tuhlata vuosia taitojasi takamakuuhuoneessa tai autotallissa, jos sinulla on asiantuntemusta muuttaa yritysmaailmaa? Eikö olisi järkevämpää ostaa olemassa oleva yritys sen sijaan, että ostaisit jo olemassa olevan yrityksen ja jättäisit sen jälkeen jälkesi?

Jotkut uudet yrittäjät olettavat, että ihanteellisen yrityksen löytäminen on nopeaa ja helppoa.

Myytävän yrityksen löytäminen voi viedä aikaa. Monet potentiaaliset yrittäjät luopuvat yrityksen etsinnästä, koska:

He eivät kysyneet kaikkein perustavanlaatuisinta kysymystä: Haluanko todella tehdä tämän? Onko kumppanini tukena?
Haluanko ottaa taloudellisen riskin?

Koska he keskittyivät edelleen edelliseen tai nykyiseen työhönsä, he eivät käyttäneet riittävästi aikaa etsintään.

Vaikka he olivat edelleen keskittyneet edelliseen/nykyiseen työpaikkaansa, he eivät käyttäneet tarpeeksi aikaa etsintään.

Yrittäjät, jotka haluavat ostaa yrityksen, ovat kärsimättömiä. Kun arvioit myytävää yritystä, ole tietoinen yrittäjän kiireestä: pitkän etsinnän jälkeen saatat muuttua puolueelliseksi ja huomaamatta joitakin varoitusmerkkejä.

Mikään sopimus ei ole parempi kuin huono sopimus!

Myyjän motiivien ja tunteiden ymmärtämättä jättäminen

On tavallista, että yritysten omistajat ovat huolissaan rakentamansa yrityksen tulevaisuudesta ja ovat siihen emotionaalisesti kiinni. Kunnioita myyjien saavutuksia, kun tapaat heidät ensimmäistä kertaa.

Kuuntele 80 % ajasta, kun tapaat myyjän ensimmäistä kertaa, jotta ymmärrät hänen myyntimotivaationsa, oppiaksesi yrityksensä perusteista, ymmärtääksesi heidän huolenaiheensa ja selvittääksesi hänen sokeat kulmat.

On aina hyvä idea kysyä itseltäsi, miksi myyjä myy?

Yrityksen kannattavuuden perustekijöiden ymmärtäminen
Yritykset tuottavat terveitä voittomarginaaleja useista syistä, jotka eivät aina ole selviä. Välittäjät ja myyjät työskentelevät usein kovasti saadakseen yrityksen näyttämään upealta, ja omistaja hoitaa usein tulojen hallinnan saadakseen yrityksen näyttämään houkuttelevalta. Kysymys miksi voittomarginaali on noussut viime aikoina tai miksi se on korkeampi kuin toimialan keskiarvo.

Tutki taloudellisia tietoja tarkasti saadaksesi täydellisen kuvan siitä, mitä tapahtui. Ymmärrä yrityksen taloudellinen tilanne suhteessa laajempaan toimialakuvaan.

Kassavirran ominaisuuksien ymmärtäminen edellyttää asianmukaista taloudellista ja kaupallista huolellisuutta.
Ymmärrä, miksi yrityksellä on kilpailuetu (esim. tunnista ainutlaatuiset varat, ominaisuudet, USP jne.)

Luo toimintasuunnitelma ensimmäisille 100 päivälle
Yrityksen menestys perustuu joskus alkuperäisen omistajan maineeseen ja verkostoon, mikä on ainoa syy, miksi yritys on säilynyt. Monet yritykset eivät näe alkuperäisen omistajan maineen ja verkoston merkitystä.

SunderExports.com